Fogszuvasodás megelőzése homeopátiával

2014. február 3., hétfő

A kisgyermekek tejfogainál a leggondosabb odafigyelés mellett is előfordulhat sajnos a korai szuvasodás. Ennek háttere nagyon összetett lehet, és mivel ritkán számíthatunk a kicsik fogorvossal való közreműködésére, érdemes homeopátiás szakemberhez fordulni.

Egyrészt célszerű elindítani egy ún. alkati kezelést, másrészt tüneti szerekkel csökkenthetőek a panaszok, illetve elkezdhetünk egy hosszú távú prevenciós homeopátiás kezelést a további fogromlás megelőzésére. A szuvas fogak ellátása természetesen továbbra is a fogorvosra marad, akinek az empátiája, illetve a szülők aktív támogatása előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét. Dr. Papp Huba fogszakorvos, antropozófus orvos, homeopata gyűjtötte egybe a lehetőségeket.

A megelőzésben különféle homeopátiás kalcium sók lehetnek segítségünkre

CALCIUM CARBONICUM – Alkati szerként is jelentős ebben az életkorban, a hízásra hajlamos, lassú mozgású, befelé forduló gyerekek esetében. Kerek fejforma, fokozott izzadékonyság jellemző. A kutacsok lassan záródnak, későn, egy év után kezdődő fogelőtörés. A fogzás nehezített és fájdalmas. Savanykás szagú, laza széklet a fogzás idején. Gyakori az éjszakai fogcsikorgatás. A szuvasodás gyakran a fognyaknál kezdődik. 

CALCIUM PHOSPHORICUM – Fontos alkati szer. Vékony, sovány, hosszúkás fejformájú gyakran nyűgös, szinte folyamatos figyelmet igénylő gyermekek. A fogzás idején hasmenés jelentkezhet, fokozott bélgázképződéssel, zöldes, nyálkás széklettel. A fogak puhák, felszínüket lepedék borítja.

CALCIUM FLUORATUM – Testtípusára, fejformájára az asszimetria jellemző. Megfigyelhető általános kötőszöveti gyengeség, illetve feltűnő ízületi hajlékonyság. Szereplést szerető, értelmes gyerekek, szeretnek a középpontban lenni. Gyakoriak a nyálkahártya gyulladások, fül- orr-gége betegségek. Szabálytalan, torlódott, matt, szürkésfehér fogak. A felső fogak előreállnak, az alsó metszők legyezőszerűen rendeződtek, gyakran vannak rések a fogak között. A fogközi hézagokban gyakori az ínyduzzanat és a gyulladás. A fogakon krétafehér foltok találhatóak. A szuvasodás gyors lefolyású, főleg a korona rágófelszínén, és/vagy a fogközben jelentkezik. Sérülékeny, könnyen töredező fogak.

Adagolás

A kiválasztott tüneti szert alacsony potenciában (C6, D6 vagy D12) hétfőtől péntekig (napi 2x 2-5 golyócskát, életkortól függően) szedni, hétvégén szünetet (!) tartani. Három-négy hónapos kezelést követően egy hónap pihenő, utána újra meg kell ismételni. Amennyiben a gyermek alkatában két gyógyszerkép keveredik, akkor váltakozva, egyik héten az egyik, másik héten a másik szert kell szedni, az előbb leírt protokoll szerint.

Részletesebben erről a témáról a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület fogászati tanfolyamain lehet hallani. Kezdő tanfolyam február 15.

Forrás: Weborvos - Dr. Papp Huba

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.