Fejlődőképes gyógymód-e a homeopátia?

2011. május 23., hétfő

Hahnemann még csak néhány száz szerrel dolgozott. Ma a homeopátiás gyógyszerek száma több ezerre nőtt. A szerválasztás alapja változatlanul a gondosan felvett homeopátiás anamnézis. A homeopátiás szerek közti eligazodást azonban manapság már nem csak a Materia Medica-k (homeopátiás gyógyszerképek leírását tartalmazó könyvek) és a különböző repertóriumok (az egyes tünetekhez tartozó szereket leíró könyvek illetve az ezekből készült számítógépes programok) segítik.

Az elmúlt években a növényi, állati, ásványi birodalom szereinek alapvető tulajdonságait az indiai Sankaran doktor írta le. Ugyancsak ő adta meg az azonos növénycsaládhoz tartozó szerek közös jellemzőit, megkönnyítve ezzel a szerválasztást. Emellett bevezetett egy új, sajátos anamnézis felvételi technikát is.

A holland Jan Scholten doktor periódusos rendszer-térképe az ásványok, a különböző ásványi sók és fémek közti eligazodást segíti, nem beszélve arról, hogy rendszerével megsokszorozta a választható szerek számát. 

Összefoglalva: igen, a homeopátia nem merev, kőbevésett, hanem fejlődőképes gyógymód, mind a gyógyszerek számát és időtállóságát, mind az anamnézis felvételi technikát, mind a gyógyszerválasztás útjait tekintve.

Kürti Katalin, Dr.

2011, május 23.

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.