Ez a Tudományos Akadémia támogatja a homeopátiát

2018. szeptember 2., vasárnap

A szakértők szerint az orvosok képzésébe be kell építeni a homeopátiát

Szent Bazil-székesegyház és a Kreml Szpasszkaja-tornya, a Vörös téren, Moszkvában - Fotó: Dmitrij Azovcsev http://www.daphoto.info

“A homeopátia a hagyományos orvoslás egyik módszere, amely teljes joggal alkalmazható a különböző betegségek megelőzésére és kezelésére, a bizonyítékokon alapuló orvoslás más módszereivel kombinálva. A homeopátiát, a hagyományos orvoslás más módszereihez hasonlóan, kutatni kell és tanítani az orvosi egyetemek hallgatóinak.” 

Erre az eredményre jutottak a “A mai orvoslás hagyományos orvosi módszerei” elnevezésű kerekasztal meghívottjai, akik a homeopátiáról folytattak megbeszélést. Az eseményre 2017. novemberében, Moszkvában került sor, melyen többek között részt vettek a Szövetségi Egészségügyi Minisztérium, az Orosz Tudományos Akadémia, a Parlament és az Orvosi Kamara képviselői. 1

A homeopátia orosz egészségügyben betöltendő szerepéről és helyéről szóló megbeszélés apropóját a 2017-ben az Orosz Tudományos Akadémia egyik bizottsága - Комиссии РАН по борьбе с лженаукой и фальсификацией научных исследований, az Áltudományokkal és a Tudományos Kutatások Hamisításával Foglalkozó Bizottság - által publikált u.n. Memorandum adta. Az akadémiai bizottság szélsőséges javaslatokat fogalmazott meg a homeopátiával kapcsolatosan: ne használják a homeopátiát az állami egészségügyi intézményekben, a betegeket tájékoztassák „tényszerűen“ a gyógymódról, azaz a homeopatikumok címkéjén szerepeltessék, hogy a gyógyszer nem tartalmaz hatóanyagot és nincs klinikailag kimutatható hatása.

“A mai orvoslás hagyományos orvosi módszerei” kerekasztal résztvevői
Forrás: Сибирская Гомеопатическая Ассоциация

„Elült a zaj és most jött el a megfelelő idő arra, hogy visszatérjünk a témához és higgadtan megbeszéljük a homeopátia alkalmazásában rejlő lehetőségeket“ – mondta prof. dr. Nyikolaj Dajhesz, a Szövetségi Fül-orr-gégészeti és Fej-nyak Sebészeti Kutatási és Klinikai Központ igazgatója, a Szövetségi Egészségügyi Minisztérium külsős főorvosa, a Tudományos Akadémia levelező tagja. Hozzátette, hogy sok orvos sikeresen alkalmazza a homeopátiát a konvencionális orvoslás módszerei mellett, és hogy a Memorandummal kapcsolatos botrányt annyira eltúlozták, hogy a Legfőbb Ügyészség vizsgálja a jogszerűségét.

Véleményét meglepetésre támogatta prof. Szergej Kolesznyikov, az Orosz Tudományos Akadémia képviselője, az Áltudományokkal és a Tudományos Kutatások Hamisításával Foglalkozó Bizottság tagja.

A Memorandum megjelentetése hiba volt: egy fontos dokumentumot adtunkk ki anélkül, hogy személyes megbeszélést és szavazást tartottunk volna. A Memorandum 60 aláírója közül csak néhánynak van kapcsolata az orvostudománnyal. De a legfontosabb dolog, hogy nem korrekt a megbízható bizonyítékok hiányára hivatkozni akkor, amikor folynak kutatások ezen a területen és pozitív eredményeket érnek el a homeopátiás gyógymód alkalmazásával.

- mondta az akadémikus Kolesznyikov.

Dr. Maria Tomkevics, homeopátiás orvos ismertette a WHO álláspontját, amely elismeri és támogatja a homeopátiát. „80 országban elismert az orvosi homeopátia - mondta Tomkevics – de státusza eltérő: Egyes országokban a homeopátia része a kötelező (állami) egészségbiztosítási csomagnak, máshol a kezelést a beteg vagy a magán egészségbiztosítás fedezi.” Tomkevics szerint nem lehet azzal vádolni a homeopátiát, hogy a módszert megfelelő klinikai kutatási alap nélkül használják. Már több mint 100 nagyszabású tanulmányt publikáltak a homeopátia alkalmazásáról a betegségek széles körében, beleértve nehezen kezelhető, veszélyes fertőző betegségeket és autoimmun betegségeket.

A vita nem volt egyoldalú. Az Áltudományokkal és a Tudományos Kutatások Hamisításával Foglalkozó Bizottság nevében dr. habil. (fizika, matematika) Rosztiszlav Polistyuk, a Bizottság tudományos titkára szólalt fel. A bizonyítékokon alapuló konvencionális orvoslás támogatóit dr. Pavel Brand neurológus orvos képviselte, aki kijelentette, hogy senki sem követeli a teljes tiltást, mert a betegek közül sokan támogatják a homeopátiát, de az alkalmazását szabályozni kell. Példaként Indiát említette, ahol a homeopátia és az ayurvédikus orvoslás külön szakorvosi képesítés, amelyek gyakorlását egy külön minisztérium, az AYUSH (Ayurveda, Jóga, Unani, Siddha és Homeopátia Minisztérium) szabályozza.

Azonban más szakértők úgy vélik, hogy a homeopátia eredményessége nő, ha a homeopátiás módszereket más módszerekkel kombinálják.

"Bővítenünk kell az orvosok kompetenciáját, tanítani kell a homeopátiát mind az orvosegyetemi alapképzésben, mind pedig a folyamatos orvosi továbbképzések során"

- véli prof. Lidia Ilyenko, a híres gyermekorvos és neonatológus, a Pirogov Orosz Nemzeti Kutató Orvostudományi Egyetem (RNRMU) moszkvai fakultásának dékánja. Mint ahogy sok kollégájának elmondta,

"Minden beteg különleges, egyedi, és nem lehet mindenkit egyformán kezelni, szigorúan követve az ajánlásokat és irányelveket. A módszerek kombinált alkalmazása – konvencionális orvoslás és homeopátia - képzett, kompetens orvosok kezében nagyban növeli a kezelés eredményességét."

  • 1. Forrás: Ирина Невинная Лечиться без запретов Эксперты заявили о необходимости включения гомеопатии в программу профессионального образования врачей Российская газета - Столичный выпуск №7424 (258) (elérés: 2018.08.31.)
Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.