ECH Oktatási albizottságának ülése - 2011

2011. április 8., péntek

Dr. Katona Edit - MHOE küldött, ECH Oktatási Albizottsága

2011, április 8-9., Róma

Összevont ülések a Politikai és az Oktatási bizottságokkal

1. Az ECH vezetősége tájékozódott az Európai Standardizáló Bizottságnál (CEN) azzal kapcsolatban, milyen lehetőségek vannak a homeopátiás szolgáltatás európai standardizálására (CE, nemzetközi megfelelője az ISO), mely eredménye egy minőségi védjegy, egy nem kötelező érvényű harmonizáció a tagországokban. Az ECH kidolgozott oktatási standarddal rendelkezik. Egy CEN részéről tartott előadáson és az azt követő megbeszélésen vettünk részt.

2. Homeopátiás iskolák tagfelvételi, ill. akkreditációs lehetőségei, melyeknek alapképzésén

  • a hallgatók között laikusok is ülnek*
  • e-learninget (EL) tartanak**
  • CD/video-learning formájában oktatnak**

* Határozat: Az ECH iskolák alapképzésén az előadók túlnyomórészt, és a hallgatók kizárólag egyetemi végzettséggel rendelkező (vagy éppen az egyetemet végző), államilag bejegyzett egészségügyi szakemberek lehetnek, azaz orvos, fogorvos, állatorvos, gyógyszerész, klinikai pszichológus, stb. A hallgatók között kivételesen és indokolt esetekben 1-2 laikus is lehet.

Oktatási irányelvek, standardok, E-learning (EL)

** A homeopátiás alapképzésben 200 óra elmélet és 150 óra gyakorlat a minimális elvárás. Ez a 350 óra a tanár személyes jelenlétével kell, hogy történjen. Emellett örömmel fogadjuk a programot gazdagító modern elektronikus oktatási formákat, pl. EL, video-, Skype, telefon-, önképzés, stb., de ezek csak a 350 óra felett kerülnek beszámításra, mint kiegészítés. Sok országban (pl. Anglia, Ausztria, Németo., Görögo., LIGA) a minimális 350 óra többszöröse az alapképzés (500-1500 óra). Az EL még nem jellemző oktatási forma a homeopátiában, de 1-2 iskola próbálkozik vele. Őszi ülésünkön részletes tájékoztatást kapunk a professzionális EL metodikájáról, követelményeiről. Jelen ülésen véglegesítettük a bevezető tanfolyamok irányelveit, metodikáját.

Jelen ülésen véglegesítettük a bevezető tanfolyamok irányelveit, metodikáját.

A CEDH iskolák 1-1 képviselője alkalmanként részt vesz az ECH üléseken, megismerve a 3 éves képzés oktatási standardjait és a vizsgakövetelményeket. Mivel egyelőre ezt nem teljesítik, Európai Diplomát sem kaphatnak.

Újraakkreditálás
Magyarország is érintett első körben, azaz 2011 őszén. A kitöltendő dokumentumok (pl. oktatás-értékelő ív) kidolgozása folyamatban van.

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.