Clificol® COVID-19 Támogatási Projekt

2022. március 2., szerda

A Clificol® COVID-19 Támogatási Projekt egy innovatív nemzetközi kezdeményezés, mely a kiegészítő homeopátiás kezelésben részesült Covid-esetek regisztrálására alakult, a jelenlegi kritikus időszakban.

Háttér:

A Clificol® COVID-19 Támogatási Projekt egy innovatív nemzetközi kezdeményezés, mely a kiegészítő homeopátiás kezelésben részesült Covid-esetek regisztrálására alakult, a jelenlegi kritikus időszakban.

Célok:

A projekt célja, hogy feljegyezze a demográfiai és földrajzi sajátosságokat, és leírja az egyes esetek időbeli lefolyását, valamint, hogy rávilágítson a Genus Epidemicus fogalmára e
fertőzéssel összefüggésben. Mindemellett, az adatok felhasználásával e kezdeményezés további célja, hogy jobban megragadja a homeopátia olyan alapvető kérdéseit, mint az individualizáció fogalma és a „hasonlóság törvénye”.

Módszertan:

Ez az online nemzetközi adatgyűjtési projekt az ECH, ECCH, ICH, HRI, LMHI és más szakmai szervezetek támogatásával valósul meg, a Governance Committee (Irányító Bizottság) jelenleg 11 képviselőből áll, 197 egyesület képviseletében.

A tanulmány egy megfigyeléses vizsgálat, és egységesített hozzájárulási feltételeket használtak az adatok anonim gyűjtéséhez.

Az összegyűjtött adatok a következőket tartalmazzák:

  • demográfiai információk
  • súlyossági fok
  • hagyományos diagnózis
  • kezelés
  • jelenlévő tünetek
  • az egyes konzultációkon felírt gyógyszer.

Az állapotváltozásokat/betegség lefolyását az ORIDL skála segítségével követték nyomon. A demográfiai alapstatisztikákon kívül az individualizáció fogalmát is vizsgálták annak elemzésén keresztül, hogy a megjelenő tünetek szűk csoportokba rendeződnek-e, ahogy az a homeopátiás individualizáció elve alapján várható (K-Means klaszterezési megközelítés).

Az összefüggést – a hasonlóság törvényét – a tünetek és egy sikeres szer között logisztikus regressziós modellezéssel elemezték (SPSS).

Eredmények és diszkusszió:

A konferenciára frissített demográfiai adatok kerülnek majd bemutatásra. Az előzetes elemzés két leggyakoribb gyógyszerképet talált, amely a Gelsemium sempervirens-nek (1. klaszter) és Bryonia alba-nak (3. klaszter) felelt meg.
Érdekes módon találtak egy további homeopátiás gyógyszer-javaslatot is (2. klaszter), amely sokkal alacsonyabb sikerességi arányt mutatott (75%), mint az 1. klaszter (99%) és 3. (100%).

Az előzetes elemzésben a statisztikailag szignifikáns regressziós modellek a Gelsemium és Bryonia szerekre épültek. Ezek azt mutatják, hogy valóban létezik konzisztens kapcsolat – amely statisztikailag is modellezhető - a tünetcsoportok és egy sikeres homeopátiás gyógyszer között. Elegendő adat birtokában a modellezés kiterjeszthető a „kulcstünetek” és a „háromlábú szék” fogalmak feltárására, hogy megláthassuk, vajon az ilyen kulcstünetek vagy tünetegyüttesek valóban kijönnek-e az elemzésből. E megközelítést korlátozza a homeopatáknak az az egyébként természetes (érthető) késztetése, hogy belelássák a tünetekbe annak a gyógyszernek a képét, melyre szerintük a betegnek szüksége lehet.

Bízunk benne, hogy az adatokat úgy tudjuk felhasználni, hogy azok rávilágíthassanak az ilyen típusú elfogultságra, elfogultságból adódó tévedési lehetőségre.

Következtetés:

A pandémia idején gyűjtött adatok egy igazán különleges lehetőséget kínálnak arra, hogy a homeopátia néhány alapelvét megvilágíthassuk. Az előzetes elemzésben bemutatjuk a megközelítésben rejlő lehetőségeket és azt, hogy mennyire hatékony tud lenni, ha elegendő adatot gyűjtenek össze. A Clificol COVID-19 adatgyűjtési projektnek, amelyet jelenleg a legtöbb szervezet támogat világszerte, további esetekre van szüksége, hogy elérje ambiciózus céljait.

 

Alexander Louis Tournier * 1,2, Yuen Ying Yvonne Fok 3 

1 - Homeopathy Research Institute, London 

2 - Institute of Complementary and Integrative Medicine, Faculty of Medicine, University of Bern, Bern,  Switzerland 

3 - Hong Kong Association of Homeopathy - yvonne.fok@chinesehomeopathy.com 

*alextournier@hri-research.orghttps://orcid.org/0000-0003-1938-1352 

Forrás: 

International Journal of High Dilution Research 2021; 20(1):06-07 

 www.highdilution.org

Címkék: 
Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.