Bizonyítékokon alapuló homeopátia és homeopátia az állatorvosi gyakorlatban

2020. november 16., hétfő

A homeopátia által kínált lehetőségek az antimikrobiális rezisztencia problémájának leküzdésében

P. Weiermayer, M. Frass, T. Peinbauer, L. Ellinger

A homeopátia alapelveiről, törvényi szabályozásáról és tudományos alapjairól szóló áttekintés célja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Unió (EU) -s szakbizottság  komplementer medicinára vonatkozó álláspontjainak bemutatása.

A WHO szerint az antimikrobiális rezisztencia problémája globális fenyegetést jelent. Az EU Bizottságának jelenlegi tervezete (One Health Action Plan) a komplementer medicina kutatását szorgalmazza, a WHO sürgeti a tagállamokat, hogy nemzeti egészségpolitikájukba vonják be a komplementer medicina gyógyszereit.

Áttekintjük azokat az 1a evidenciaszintű tanulmányokat, melyek a homeopátia humán és állatorvosi területen való általános használatára vonatkozóan nyújtanak külső bizonyítékokat. A homeopátia fertőzésekben való használatának külső bizonyítékaira összpontosítva néhány 1a., 1b., 2c. evidenciaszintű tanulmányt és egy esetleírást részletesebben is ismertetünk.

Összefoglalásul elmondható, hogy a homeopátia humán és állatorvosi gyakorlatban való használatáról bizonyítékok állnak rendelkezésünkre, különös tekintettel a fertőzések homeopátiás kezelésére vonatkozóan. Az individualizált homeopátia minden minőségi szinten kiemelkedően teljesít a Cochrane-kritériumok szerint, még a módszertanilag magas elvárásokat támasztó vizsgálatokban is. Mint az állatgyógyászat és az orvostudomány legtöbb területén, további jó/kiváló tanulmányokra lesz szükségünk.

A következő logikus lépést azok a homeopátiás elvek szerinti, módszertanilag magas színvonalú vizsgálatok jelentik majd, amelyek a fertőzések homeopátiás kezelésére összpontosítanak. A homeopátia hatékonyságához elengedhetetlen a megfelelően képzett szakember - homeopátiás orvos/ állatorvos - által történő gyógyszerválasztás, a simile (az egyénre szabott homeopátiás gyógyszer) kiválasztása. A minőség biztosításának előfeltétele a homeopátia oktatásának bevonása az egyetemi szintű tanulmányok körébe. Következésképpen ahhoz, hogy az orvoslás a betegek érdekeit leginkább szolgálhassa, a homeopátia további integrálására lesz szükség az egyetemeken.

 

 

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.