Szikrák a magyarországi hasonszenvi gyógyászat történetéből

2014. április 27., vasárnap

A HOMEOPÁTIÁS GYÓGYMÓD FOGADTATÁSA A MAGYAR EGYHÁZ(I)AK KÖRÉBEN A 19. SZÁZADBAN

Örömmel osztjuk meg Benkéné Jenőffy Zsuzsanna és Benke Tibor poszterét, melyet a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság kongresszusán (Congressus Pharmaceuticus Hungaricus XV.) 2014. április 10-12-én mutattak be.

Ki hinné, hogy a homeopátiás gyógymód ellen vallásos szempontokból is támaszthatnak kifogást? Pedig így van: még keresztény vallásgyakorló orvosok között is akad olyan, aki démoni befolyásnak tulajdonítja a homeopátia tapasztalható, ám tudományos kritériumok szerint ma még nem magyarázható hatásosságát. Ezek a sajtóban is megjelenő nézetek könnyen elbizonytalaníthatják a vallási közösségekhez tartozó, tájékozatlanabb pácienseket. A most bemutatott kongresszusi posztert azért alkották meg - gondos történeti kutatómunkával - a szerzők, hogy bizonyítsák: e gyógymódot több mint kétszáz éves története során mindvégig kimagasló keresztény vezetők és tekintélyek támogatták, alkalmazták. A mai keresztény hívőknek is az ő - hosszú távú tapasztalatokon alapuló - állásfoglalásukat érdemes követniük.

(Kölnei Lívia, orvostörténész)

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.