Beszámoló az ECH soros üléséről

2010. november 12., péntek

Brüsszel, 2010. november 12-14.

Proving kordinátori képzés

Az ECH Proving albizottságának kordinátora, Jean Pierre Jansen egész napos képzést tartott leendő és gyakorló proving vezetők (kordinátorok) részére. A kb. 45 résztvevővel zajló tréningre Európán kívül Indiából, Pakisztánból, Brazíliából és az USA-ból is érkeztek.

Magyarországról Gábor Fruzsina, Katona Edit és Sal Péter vett részt.

A klasszikus típusú proving kordinálásáról szólt a képzés (kettős vagy többes vak, placebo kontrollált, randomizált vizsgálat a potenciált szer vagy placebo per os bevételével). Elméleti ismeretek (gyógyszer reakció és tünetek), metodológia, szervezés (pl. hatóságok, etikai bizottság általi engedélyeztetés, a proverek biztosítása, nemzetközi irányelvek), a provingok előnyei, az oktatásba integrálás lehetőségei (lsd. Oktatási albizottsági ülésről beszámoló) és egyéb tervek szerepeltek a programban. 

Az ECH tudományos és gyakorlati támogatást nyújt azon országok részére, akik ilyen provingot terveznek 2011-től. Magyarországi komplett proving elvégzése még nem időszerű, felvettük a kapcsolatot az illetékes hazai hatóságokkal, a közeljövőben tervezzük valamilyen formában ennek hazai bevezetését. 

Milyen szélesebb körű jelentősége van a provingok végzésének?

A proving vizsgálatokkal egyrészt a homeopátiát bevezethetjük az orvosi kutatások főáramlatába, ez egyben teret biztosít mindazok számára, akik kutatópályán kívánnak tevékenykedni. Az ECH honlapján olvashatók az eddigi és az éppen futó provingok.

Továbbá ezen gyógyszervizsgálatok elősegítik a homeopátia, szélesebb értelmezésben pedig a CAM elfogadtatását az Európai Unióban. Paradox az a jelenlegi helyzet, hogy miközben a homeopátia még csak szórványosan épült be a tagállamok hivatalos egészségügyi ellátásába, aközben a placebónak titulált homeopátiás szerekkel végzett proving (és klinikai) vizsgálatok engedélyezése a legszigorúbb biztonsági és orvosetikai feltételekhez kötött!

Oktatási albizottsági ülés

Újraakkreditálás: 2011-től lehet meghosszabbítani az akkreditált iskolák engedélyét. A szükséges dokumentációk megállapítása és benyújtása folyamatban van.

A klasszikus és a klinikai homeopátiás iskolák közti együttműködést segítené az a folyamat, mely Franciaországban évek óta már sikeresen működik, mert igény van rá. Lényege, hogy a klinikai szemléletű képzést végzett homeopaták számára a klasszikus iskolák metodológiai, ill. repertorizálási képzést indítanak.

A Proving albizottsággal összevont ülés igen inspirativnak bizonyult.

Szó volt arról, hogy miért hasznos provingban részt venni az (alap)képzés idején, és mire kell törekedni az oktató proving során. A provingok oktatásba történő integrálásának kidolgozásában a jövőben szorosan együttműködik a két albizottság. 

Elnöki találkozó

A tavalyi budapesti ülés után került sor ismét a tagországok homeopátiás orvosi egyesületeinek (al)elnöki találkozójára, melyen ezúttal 16 ország és az ECH vezetősége képviseltette magát. 

Ton Nicolai elnök ismertette az ECH nemzetközi kapcsolatait (pl.CAMDOC). 

Az ECH tagja annak a tanácsadó testületnek, mely a CAMbrella projektet támogatja. Ez a nemzetközi kutatás Magyarországon is folyik, jelen fázisában a komplementer és integratív orvoslás (CAM) elterjedtségét, eziránti igényeket tárja fel az egyes tagállamok lakosságának körében.

Megismerhettük a londoni homeopátiás kórházban létrehozott CAM könyvtár és információs szolgálatot (CAMLIS).

A Kutatási albizottság kordinátora (M. van Wassenhoven) közvetítette a homeopátiás kutatásokért tevékenykedő nemzetközi tudományos bizottság (ISCHI) pályázati felhívását epidemiológiai és általános orvosi téren. Kiemelt témák: fertőző betegségek homeopátiás megelőzés nozódákkal, bioterápiával, olyan betegségekben, melyekben vakcinák nem állnak még rendelkezésre; nagy populációt érintő, gazdasági jelentőséggel bíró krónikus betegségek (krónikus fájdalom, asztma, depresszió, stb.), traumás állapotok kezelése. 


A Simile 2011. tavaszi számában bővebb, szakmai jellegű tájékoztatás is olvasható majd a brüsszeli megbeszélésekről.

Címkék: 
Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.