Röviden a homeopátiáról

Remedies at a homeopathic pharmacy in Varanasi, India.

A homeopátia az orvostudomány egyik ága. Európában - Svájc kivételével - a nem-konvencionáis, komplementer (KM, CAM) gyógymódok közé tartozó gyógyszeres, regulációs terápia, melynek a XXI. századi orvoslásban kiemelkedő szerep jut. A homeopátia története és alapelvei az ókorba nyúlnak vissza.

Mit jelent a "homeopátia" szó?

Két ógörög szóból alkották a homeopátia (vagy másképp homöopátia) elnevezést. A homoios előtag azt jelenti: "hasonló", míg a pathein jelentése "érzékelni, szenvedni".
Tehát a homeopátia annyit tesz, hasonló szenvedés tana.

A homeopátia keletkezése

A homeopátia legtöbbet emlegetett alapelve, a hasonlósági elv már legalább 2500 éve ismeretes, ugyanis kb. ennyi ideje annak, hogy Hippokratész görög orvos (i.e. 460-377), "az orvostudomány atyja" először említette: "Ugyanazok a dolgok, amelyek a betegséget okozzák, meg is gyógyítják azt." A középkorban Paracelsus (1493-1541), német orvos megállapítása: "Ami nagy adagban méreg, az kis adagban orvosság."
Ezen alapelveket gyakorlati gyógyító módszerként azonban csak két évszázada alkalmazzák. Samuel Hahnemann német orvos és gyógyszerész (1755-1843) vezette be ezt a gyógymódot, kidolgozva a homeopátia elveit és törvényeit. Méltán tekintik őt a homeopátia megalapítójának.

A homeopátia alapelvei

A homeopátia - melyet a nyelvújítás korában "hasonszenvészet" vagy "hasonszenvi gyógyászat" néven említenek - három alapelve a következő:

Hasonlósági elv - hasonló a hasonlót gyógyítja

A hasonlósági elv azt jelenti, hogy a beteg összes tünetére - testi, lelki, szellemi - választunk gyógyszert, mégpedig olyat, ami egészséges emberekben pont ezeket a tüneteket okozta. 

A hasonlósági elv jelen van a konvencionális orvoslásban is. Nézzünk néhány példát:

  • Az allergének alacsony dózisát, például a polleneket, használunk az allergiás betegek u.n. deszenzitizációjára.
  • A stimuláns amfetamin-alapú gyógyszert, a Ritalint használjuk a figyelemzavaros, hiperaktív gyerekek gyógyításában.
  • A digitálisz nevű szer nagy dózisban rendszertelen szívműködést okoz, alacsony dózisban pedig gyógyítja ezt a betegséget.

 

Gyógyszervizsgálatok egészséges személyeken

A gyógyszervizsgálatokat egészséges személyeken végezzük a gyógyszer hatásainak feltérképezésére. Azt vizsgáljuk, hogy milyen tüneteket okoz a homeopátiás gyógyszer, mert ezeknek a tüneteknek a gyógyítására fogjuk majd felhasználni. 

Potenciálás - gyógyszerkészítés hígítással és dinamizálással

A potenciálásnak nevezzük a homeopátiás gyógyszerek készítési módját. Ennek során a kiindulási anyagot szakaszosan hígítjuk és a hígítási lépések között dinamizáljuk, leggyakrabban ütve-rázzuk. Ennek eredményeként a gyógyszer hatása más lesz, mint a dinamizálatlan hígításoké. 

A homeopátiás gyógyszerekről

A homeopátiás szerek általában növényi, állati, ásványi alapanyagokból, a fent említett speciális eljárással készülnek.
A homeopátiás monokomponensű (egyfajta alapanyagból készült) és komplex (több összetevőből álló) gyógyító szereket gyógyszergyárban állítják elő gyógyszerkönyvi előírások szigorú betartásával. Többségük a magyarországi patikákban is elérhető, többnyire pici golyócskák formájában.

Az üvegek címkéjén feltüntetik a szer nevét, egy betűt és egy számot. Mit jelentenek ezek?

  • A név azt a növényt, ásványi vagy más anyagot nevezi meg, amiből a homeopátiás szer készül.
  • A címkén a betű az alkalmazott hígítási arányt adja meg: 
    • C - százszoros, tehát egy-egy lépésben 1:100 arányú a hígítás; 
    • D - tízszeres, tehát egy-egy lépésben 1:10 arányú a hígítás, végig az előállítás során. 
  • A számból pedig megtudhatjuk, hányszor történt a hígítás és rázás. 

Például az Arnica C6 feliratú homeopátiás gyógyszer az Arnica montana (hegyi árnika) növényből készült, minden lépésben 1:100 arányban hígítottak, és hatszor történt a hígítás és rázás.

A homeopátiás gyógyításról

Az homeopátiás orvos a gyógyszert egyénre szabottan, az ún. hasonlósági szabály (simile elv) alapján, igen részletes kórelőzmény felvétele után választja ki betege számára a több, mint 4000-féle homeopátiás szer közül. A gyógyítás nemcsak a beteg szervre irányul, hanem a beteg testi-lelki harmóniájának teljes visszaállítására törekszik, valamint a szervezet veleszületett hajlamaiból adódó betegségek megelőzésére is szolgál.

A szakma szabályainak betartása mellett alkalmazva, a homeopatikumok kedvező mellékhatásprofillal rendelkeznek, így jól alkalmazhatók gyermekeknél és időseknél, várandós és szoptatós anyáknál egyaránt. Az emberek mellett állatok és növények is gyógyíthatók homeopátiával.

 

 

Értékeld a cikket: 
Your rating: None Average: 4.1 (13 votes)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.