Homeopátiás gyógyszerek

Thursday, May 25, 2017

A gyógyszerek forgalmazásának részletes feltételeit egy európai jogszabály az Európai Parlament és a Tanács irányelve  az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek közösségi kódexéről (2001/83/EK, 2001. november 6.)1 tartalmazza, melynek passzusai a homeopátiás szerekre is érvényesek. 

A homeopatikumok előállításához is gyógyszergyártási engedély szükséges és a gyártás, hasonlóan az konvencionális gyógyszerekéhez, az európai gyógyszerkönyv2 alapján történik. Ebben pontosan leírják az előállítás lépéseit. A gyártás folyamata, a termékek tisztasága, minősége folyamatosan ellenőrzött. 

Ezek a szigorú előírások, szabályok garantálják azt, hogy a patikákban kapható gyógyszerek, közöttük a homeopatikumok is, a legmagasabb minőségűek és biztonságosak.

Hazánkban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező allopátiás (konvencionális) és homeopátiás készítmények folyamatosan frissülő listája az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) honlapján tekinthető meg: 

https://www.ogyei.gov.hu/listak/

Magyarországon francia, német és osztrák gyártók homeopátiás készítményei vásárolhatók meg a gyógyszertárakban, melyeket az OGYÉI engedélyezett. (Homeopátiás gyógyszereket forgalmazó patikák listája)

1. ábra A Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező homeopátiás készítmények gyártók szerinti megoszlása (2016.07.09.) (Forrás: OGYÉI 3)

 

2. ábra A Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező homeopátiás készítmények gyártók szerinti megoszlása (2018.01.12) (Forrás: OGYÉI 4)

 

A homeopatikumok részletes listája megtekinthető az alábbi linken található xls táblázatban:

tk_lista_20180112_pub.xlsx

Értékeld a cikket: 
Your rating: None Average: 4.2 (5 votes)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.