Vizsga, diploma

Alapképzéstől a vizsgáig - Összefoglaló tájékoztató a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE) alap-, továbbképzéseivel, vizsgáival kapcsolatban (frissítve: 2015. január).

A MHOE homeopátiás alapképzését és vizsgarendszerét a brüsszeli székhelyű Európai Homeopátiás Bizottság (European Committee for Homeopathy, ECH,  2006-ban akkreditálta, és az akkreditációt újabb 6 évvel meghosszabbította 2018. december 31-ig.

1. Alapképzés

Elmélet összesen legalább 220 óra

  • Kezdő, Haladó, Mester (korábban A-B-C-D-E) alaptanfolyamok 192 órában.
  • Kiegészítő tanfolyamok legalább 28 órában.

Gyakorlat összesen legalább 150 óra

A gyakorlat a Kezdő (korábban A és B) alaptanfolyamok elvégzése, illetve sikeres Kezdő (A és B) tanfolyamzáró teszt megírása után kezdhető el. Az 1. szintű vizsgához minimum 50 gyakorlati óra, a 2. szintű vizsgához ezen felül még 100 gyakorlati óra megszerzése szükséges.

Ennek lehetőségei: legalább 100 óra csoportban végzett munka, valamint lehetőleg 50, de minimum 10 óra két választott mentor orvos rendelőjében, továbbá egyéni továbbképzés.

2. Továbbképzés

Az alaptanfolyamok elvégzése és a kötelező óraszám megszerzése mellett és után folyamatos továbbképzés ajánlott. Erre az Egyesület oktatói által tartott, tematikus hétvégéken, illetve meghívott külföldi előadók magyar nyelvű tolmácsolásával kísért háromnapos szemináriumain van lehetőség. Egyéb, az Egyesület által elfogadott, hazai és külföldi képzések is beszámítanak a továbbképzés óraszámaiba.

A honlapon az orvoslistán szereplés feltétele a folyamatos továbbképzés.

3. Vizsgarend

Évente egy alkalommal 1. szintű vizsgát (írásbeli és szóbeli) szervez az Egyesület. Szintén évente egy alkalommal 2. szintű (szóbeli) vizsgára van lehetőség. A vizsgákra felkészítő foglalkozásokat tartunk.

Vizsgára jelentkezni csak orvosi, ill. gyógyszerészi végzettséggel lehet (állatorvosoknak külön vizsgát szervez az Egyesület) legalább 2 éve elkezdett homeopátiás tanulmányokat követően. A sikeres vizsgák végén a vizsgázó az 1. szintű vizsga után MHOE Bizonyítványt, a 2. szintű vizsga után MHOE Diplomát kap kézhez.

A Bizonyítvány birtokában szupervízió mellett homeopátiás tanácsadás folytatható.

Az MHOE Diploma birtokában a homeopata szupervízió nélkül klasszikus homeopátiás rendelést folytathat, de az ÁNTSZ engedélyhez az aktuális magyarországi törvényi szabályozásoknak megfelelően még Pécsett egy egyetemi homeopátiás vizsgát kell tegyen. Kérvényezheti felvételét az Egyesület honlapjának orvoslistájára, és igényelheti az Európai Diplomát.

Kapcsolódó oldalak

Alapképzéstől a vizsgáig - részletes tudnivalók

A MHOE homeopátiás alapképzését és vizsgarendszerét a brüsszeli székhelyű Európai Homeopátiás Bizottság (European Committee for Homeopathy - ECH) 2006-ban akkreditálta, és az akkreditációt újabb 6 évvel meghosszabbította 2018. december 31-ig.

2016. január 1-től az ECH Diploma kiadásának feltétele – a nemzetközi homeopátiás szervezetek konszenzusa alapján – 600 órás alapképzés igazolt teljesítése. Az eddigi óraszámok kiegészítésével kapcsolatos tájékoztatást a lap alján található dokumentumok közé feltöltöttük. 

Értékeld a cikket: 
No votes yet
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.