CHINA RUBRA - China pubescens, Cinchona succirubra - kínafakéreg (kininfa, jezsuitakéregfa)

Monday, February 21, 2022

Fordította: Dr. Kurnát Rita

Folyadékvesztéssel járó állapotokban, kimerítő betegségek utáni lábadozáskor, gázosodással járó posztoperatív állapotban. Vizes, fájdalmatlan, legyengítő hasmenés esetén. Teltségérzéssel és étvágytalansággal járó gyomorpanaszokra, ahol úgy érzi a beteg, hogy nem mozdul gyomrában az étel.

Növénycsalád: Buzérfélék – Rubiaceae. Ecuador és Peru nemzeti fája.

Előfordulás: Jáva, Kelet-India, Közép- és Dél-Amerika.

Hatóterület: KIR, vér, lép, máj, perifériás idegek, szív, gyomor, méh.

Vezértünetek: Nagyfokú, kimerítő váladékozás, bőséges izzadás és olthatatlan szomjúság. Intenzív belső érzelmi élet, üldözöttségérzés. Sárgás sápadtság, karikás szemek, gyengeség, orrvérzés, sötét színű vérzések, fülcsengés, keserű szájíz, intermittáló láz. Túlérzékenység fényre, zajra, szagokra. Puffadás, teltségérzés, étvágytalanság és farkaséhség éjjel. Vértolulás a fej felé, szívdobogásérzés, depresszió, reggeli ingerültség. Periódikusan, másnaponta romló tünetek.

Alkalmazás: Folyadékvesztéssel járó állapotokban, kimerítő betegségek utáni lábadozáskor, gázosodással járó posztoperatív állapotban. Vizes, fájdalmatlan, legyengítő hasmenés esetén. Teltségérzéssel és étvágytalansággal járó gyomorpanaszokra, ahol úgy érzi a beteg, hogy nem mozdul gyomrában az étel. Olyan személyeknél, akik kívánják az édességet, frissítőket, gyümölcsöket. Újszülöttkori sárgaság, kimerítő szoptatás során is indokolt lehet. Éjszakai bevizelés fordulhat elő gyermekeknél. Lépduzzanat, ciklusos, orbita alatti neuralgiák esetén. Vérző, forró, aranyeres csomókra. Jó hatású szer lehet hajnali 3 körül jelentkező asztmatikus légzés esetén.

Hatóanyagok: kinin, kinidin, cinchonin és más alkaloidok, chinacsersav, chinovasav, fenolsavak.

Előállítás: Szárított ágkéreg.

Címkék: 
Értékeld a cikket: 
No votes yet
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.