Gyógyszerigénylés külföldről

Monday, February 14, 2022

Tájékoztató a Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező homeopátiás gyógyszerek beszerzéséről

A Magyar Országgyűlés november 30-án megszavazta, hogy 2022. január 1-től a gyógyszer-gazdaságossági törvény egy új 74/A- §-sal egészüljön ki, mely szerint:

„Magánszemély helyett és nevében eljárva, üzletszerűen végzett bevásárlói és kiszállítói szolgáltató tevékenység keretében gyógyszerkiszállítás nem végezhető”.

Továbbá, hatályát vesztette a gyógyszer-gazdaságossági törvény azon pontja, mely szerint nem vényköteles gyógyszer házhoz szállítását csomagküldéssel is meg lehetett valósítani.

A fenti jogszabály változások miatt interneten keresztül vásárolt gyógyszert kizárólag az adott gyógyszertár szakdolgozója szállíthat házhoz, azaz futárszolgálat nem. Csomagküldéssel nem szabad gyógyszert küldeni a beteg részére, továbbá magánszemély nem hatalmazhat meg olyan személyt, vagy vállalkozást a számára felírt gyógyszerek beszerzésére, aki azt üzletszerűen végzi.

Ezzel nagyon szűk mozgástér maradt arra, hogy jogszerűen szerezzünk be olyan gyógyszereket, melyek nem rendelkeznek Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel (továbbiakban Külföldi Gyógyszerek).

A Külföldi Gyógyszerek egyik csoportja rendelkezik az Európai Unió más tagállamában forgalomba hozatali engedéllyel. A másik csoportba azok a Külföldi Gyógyszerek tartoznak, amelyek nem rendelkeznek forgalomba hozatali engedéllyel. Ilyenek például a magisztrális gyógyszerek. A homeopátiás gyógyszerek közül ide tartoznak a nozódák, oltáskivezetők, és ritkán használt anyagokból egyedileg készített gyógyszerek.
A külföldi magisztrális gyógyszerek rendelésére és beszerzésére összeállítottunk egy új folyamatot, mely jogszerűségét jelenleg az OGYÉI vizsgálja. Ennek eredményéről tájékoztatást fogunk küldeni.
Addig sajnos ezeket a gyógyszereket nem tudjuk beszerezni.
A forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező Külföldi Gyógyszerek behozatalát a 448/2017.
(XII. 27.) Korm. rendelet szabályozza. Erre a folyamatra fejlesztettünk egy alkalmazást, ami a www.homeopatika.hu oldalon érhető el (gyógyszer külföldről menüpont).

Az alkalmazás segítségével a jogszabály által meghatározott járóbeteg gyógyszerigénylő lapot tudják az orvos kollégák pontosan és gyorsan kitölteni, illetve a Gazdagréti Gyógyszertár ez alapján tudja az OGYÉI véleményét megkérni és a gyógyszereket beszerezni.
Mivel az így beszerzett gyógyszerek országos házhoz szállítása aránytalanul drága volna (kb. 12 000.- Ft/cím), jelenleg a betegeknek a gyógyszertárban kell majd átvenniük a rendelt szereket.
Az alkalmazást úgy alakítottuk ki, hogy az elérhető gyógyszereket listából lehet kiválasztani. Ezek a szerek rendelkeznek külföldön forgalomba hozatali engedéllyel. Az elérhető gyógyszerek listáját igyekszünk folyamatosan bővíteni.

A gyógyszer rendelés folyamata a következő:

• Az alkalmazásban kiválasztjuk a beteg külföldi gyógyszereit (lehet több is), megadjuk az igényelt mennyiséget, az indikációt, azaz azt, hogy milyen tünetekre kívánjuk adni a gyógyszert, a kezelés várható időtartamát, ami maximum 12 hónap lehet, illetve a napi adagot.
• Ezt követően kitöltjük a beteg személyes adatait, röviden leírjuk, hogy miért van szükség külföldi gyógyszerre, azaz miért nem tudjuk a tüneteket Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszerrel megoldani, illetve megadjuk a felíró orvos adatait.
• A következő oldalon a beteg számlázási adatait adjuk meg.
• Majd az utolsó oldalon van lehetőség a gyógyszerigénylő lap kinyomtatására. Tapasztalatunk azt mutatja, hogy az OGYÉI kér az igénylőlap mellé egy kórrajzot is. Ezért ezen az oldalon lehetőség van a kórrajz kinyomtatására is. Amennyiben a kollégák rendelkeznek saját kórrajzzal (vizsgálati lappal), úgy azt is lehet használni.
• A kinyomtatott járóbeteg gyógyszerigénylő lapot és a kórrajzot alá kell írni és le kell pecsételni.
• Ezt követően mindkét dokumentumot be kell szkennelni és feltölteni az alkalmazásba.
• Kérjük, hogy a gyógyszerekről vényt is állítsanak ki és azt adják oda a betegnek.

Innen a Gazdagréti Gyógyszertár intézi a folyamatot, azaz beküldi az OGYÉI-hez a gyógyszerigénylést, beszerzi a gyógyszereket, értesíti a beteget amikor a gyógyszerei megérkeztek.
A folyamat az aláírt gyógyszerigénylő lap és kórrajz feltöltésétől számítva kb. 1 hét alatt fejeződik be.

Az alkalmazást kialakításánál a következőkre törekedtünk:

• Ne kelljen regisztrálni.
• Vissza lehessen tölteni a megkezdett gyógyszerigénylést, azaz ha nem tudjuk a kinyomtatott gyógyszerigénylő lapot és a kórrajzot az aláírás és pecsételés után beszkennelni, akkor a kezdő lapon az igénylés sorszámának és a beteg nevének pontos megadásával lehetőség van a gyógyszerigénylést később folytatni.

• A beteg számára egyértelmű legyen, hogy mennyibe fognak kerülni a gyógyszerek.
• Egyszerű, kényelmes legyen a rendszer használata.

Az orvos kollégáknak ugyanezen a gyógyszerigénylő lapon van lehetőségük saját részre gyógyszert rendelni. Ekkor, értelemszerűen, a beteg adatai megegyeznek az orvos adataival.
Esetleges észrevételeiket az alkalmazással kapcsolatban a gazdagret@homeopatika.hu email címre várjuk.

Köszönettel Dr. Fejes Szabolcs
gyógyszertárvezető
Gazdagréti Gyógyszertár

Címkék: 
Értékeld a cikket: 
Your rating: None Average: 4 (1 vote)
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.