A hónap homeo szere

2017. december 18., hétfő

Előfordulás: Száraz erdőkben, cserjésekben. Észak- Amerika déli részén, Közép-Amerikában. Hatóterület: Központi idegrendszer, érző és mozgató perifériás idegek, szemizmok, szív, női nemi szervek, gyomor-bélcsatorna.

2017. október 2., hétfő

Előfordulás: Hazája Délkelet-Európa, Nyugat-Ázsia, díszfaként is ültetik. Vezértünetek: A kismedence területén jelentkező, aranyérrel járó pangás; makacs székrekedés; a májkapuér és a perifériás vénák pangása; rheumás panaszok a keresztcsont területén és az ileosacralis izületekben, visszerek... Tovább

Dr. Turcsányi Gábor és. Dr. Siller Irén felvétele, Faj: Apró csalán (Urtica urens)
2017. május 11., csütörtök

Növénycsalád: Urticaceae-Csalánfélék. Előfordulás: Nitrogénben gazdag talajokon, világszerte elterjedt. Hatóterület: A csalán különösen a bőrre, a mellmirigyekre, a húgyúti-nemi traktusra, az izmokra és az ízületekre hat.

Drosera Rotundifolia - Kereklevelű harmatfű
2017. február 17., péntek

Növénycsalád: Droseraceae-Harmatfűfélék. Előfordulás: Észak-Európa, Ázsia, Észak-Amerika lápos területein élő húsevő növényfaj. Vezértünetek: Éjszaka, mellkasi fájdalommal járó, rohamokban jelentkező görcsös köhögés, miközben a páciens oldalról fogja a mellkasát.

EUPATORIUM PERFOLIATUM - Átnőtt levelű sédkender
2016. december 15., csütörtök

Növénycsalád: Asteraceae-Fészekvirágzatúak  Előfordulás: Nedves termőhelyeken, Észak-Amerika keleti vidékén  Hatóterület: Influenza, megfázások, hólyagérzékenység, akut gyomorhurut lázas infekciók esetén.

Rhus toxicodendron - Mérges szömörce
2016. szeptember 22., csütörtök

Növénycsalád: Anacardiaceae-Szömörcefélék Előfordulás: Észak-Amerika erdeiben Vezértünetek: Feltűnő a nyugtalanság és a fájdalmak folyamatos mozgás általi enyhülése.

GALPHIMIA GLAUCA, Thryallis, Galfimia
2016. július 24., vasárnap

Növénycsalád: Malpighiaceae- Malpighicserje-félék. Előfordulás: A trópusi Közép-Amerikában Mexikótól Guatemaláig, díszcserjeként is termesztik.

IRIS, Foltos nőszirom - Iris versicolor
2016. május 14., szombat

IRIS, Foltos nőszirom- Iris versicolor- neve a görög szivárvány szóból ered. Növénycsalád: Nősziromfélék-Iridaceae. Előfordulás: Nedves réteken és cserjésekben. Észak-Amerika keleti vidékén. Dísznövényként Európában is termesztik.

PULSATILLA, Pulsatilla pratensis - Mezei kökörcsin
2016. március 11., péntek

Növénycsalád: Ranunculaceae-Boglárkafélék. Előfordulás: Közép- és Kelet-Európában, száraz gyepekben, ritkás erdei fenyvesben.

Colchicum autumnale - Őszi kikerics
2015. december 1., kedd

COLCHICUM - Colchicum autumnale - Őszi kikerics - Őszike (Arany János valószínűleg erről a növényről nevezte el híres öregkori versciklusát). Növénycsalád: Liliaceae- Liliomfélék.

Crataegus monogyna (disznókörte)
2015. szeptember 28., hétfő

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának kezdeményezésére idén a Galagonya (Crataegus) lett az ÉV GYÓGYNÖVÉNYE, melynek régóta alkalmazott fitoterápiás hatása mellett, homeopátiás alkalmazása is népszerű. Lássuk, mit tud a homeopátiás galagonya?

Calendula officinalis - Kerti körömvirág
2015. augusztus 5., szerda

Növénycsalád: Asteraceae-Fészekvirágzatúak. Előfordulás: Júniustól szeptemberig virágzik, és gyorsan szaporodik. Régi gyógy- és dísznövény, származása bizonytalan. Fő tünetek: Szakított sebek és zúzódásos hatékony szere.

OLEANDER - Nerium oleander
2015. június 24., szerda

Növénycsalád: Apocynaceae- Meténgfélék. Előfordulás: Földközi tenger térsége, Kisázsia, Délkelet-Európa. Vezértünetek: idegrendszer, szív, emésztőtraktus, bőr.

Az év gyógynövénye 2015-ben: Galagonya (Crataegus)
2015. április 21., kedd

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság gyógynövény szakosztályának kezdeményezésére idén a Galagonya (Crataegus) lett az ÉV GYÓGYNÖVÉNYE, melynek régóta alkalmazott fitoterápiás hatása mellett homeopátiás alkalmazása is népszerű.

2015. április 20., hétfő

Ranunculaceae - Boglárkafélék. Vezértünetek: Az Adonis a szívre hat és szabályozza a pulzust.

2015. március 20., péntek

Család: Iridaceae - Nősziromfélék. Vezértünetek: A sáfrány az idegekre és a kedélyállapotra és a méhre hat. Vikariáló orrvérzések.

2015. február 6., péntek

Család: Cucurbitaceae- Tökfélék. Előfordulás: Cserjésekben, sövényekben, kerítések mentén ültetik is. Dél-és Közép-Európában, Észak-Afrikában.

2014. december 15., hétfő

A téli időszak egyik kedvelt virágos növénye. Nagy „Női szer” amely kimondottan a női nemi szervekre, a menstruációs ciklusra és az idegrendszerre hat. Vérszegény, fáradékony emberek szere, akik álmosak, szomorúak és önváddal küzdenek.

2014. november 18., kedd

Nyugat és Közép-Ázsia és a Földközi tenger térsége, nálunk inkább dísznövényként honos. A gránátalma szó eredete a latin granum (mag), ill. az abból képzett granatus (magvas) melléknév.

2014. október 20., hétfő

A „vénasszonyok nyara” gyakran alkalmazott szere. Meleg nappalok, hideg éjszakák, átázás, hideg, nedvesség és lehűlés, alulról való átfázás által kiváltott állapotok esetén alkalmazandó. 

Oldalak

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!