Homeopátiás gyógyszerek

2017. május 25., csütörtök

A gyógyszerek forgalmazásának részletes feltételeit egy európai jogszabály az Európai Parlament és a Tanács irányelve  az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek közösségi kódexéről (2001/83/EK, 2001. november 6.)1 tartalmazza, melynek passzusai a homeopátiás szerekre is érvényesek. 

A homeopatikumok előállításához is gyógyszergyártási engedély szükséges és a gyártás, hasonlóan az konvencionális gyógyszerekéhez, az európai gyógyszerkönyv2 alapján történik. Ebben pontosan leírják az előállítás lépéseit. A gyártás folyamata, a termékek tisztasága, minősége folyamatosan ellenőrzött. 

Ezek a szigorú előírások, szabályok garantálják azt, hogy a patikákban kapható gyógyszerek, közöttük a homeopatikumok is, a legmagasabb minőségűek és biztonságosak.

Hazánkban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező allopátiás (konvencionális) és homeopátiás készítmények folyamatosan frissülő listája az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) honlapján tekinthető meg: 

https://www.ogyei.gov.hu/listak/ 

Magyarországon francia, német és osztrák gyártók homeopátiás készítményei vásárolhatók meg a gyógyszertárakban, melyeket az OGYÉI engedélyezett. (Homeopátiás gyógyszereket forgalmazó patikák listája)

1. ábra A Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező homeopátiás készítmények gyártók szerinti megoszlása (Forrás: OGYÉI 3)

Értékeld a cikket: 
Még nem értékelte senki
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!